Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.1.2005, Zdeněk Kabát, článek
Podívali jsme se na zoubek dvěma formátům, které nahradí DVD v blízké budoucnosti, konkrétně Blu-ray a HD-DVD. Na tyto disky půjde zaznamenat 15 až 60 GB dat a podpoří tak rozvoj High Definition videa.
Hanush | 25.5.20089:31
Vubec se mi to nelibi. NEkompatibilita s CD­-ROM a DVD­-ROM. Takze vsechy media budu muset vyhodit, nebo to vsechno prekopirovat do BLU­-RAY. Opravdu doba digitalniho temna! Nemuzete si zalohovat, nic osobniho ze sveho zivota nezachovate. Po prababicce zbyly alespon fotky. Po nas tady zustanou stribrne kotoucky, jejiz obsah nikdo neprecte. No, co se tyka zivotnosti, nejvice duveruji CD­-R. Porizeni je levny, a relativne trvanlivy. Nejstarsi media mam 8 let a porad jdou cist. Mozna si koupim do zalohy jeste CD­-R mechaniku a nejaky starsi pocitac soupnu do skrine. ­(na kterem ty zaznamy pujdou precist)
Odpovědět0  0
IR | 16.2.20078:22
Ty obaly jsou dobra vec... rozhodne... ja bych takove cartridge rad mel i na DVD ale zadna mechanika ani DVD prehravac to dnes uz nespolkne :­-­( A pak staci chvile nepozornosti a vynalezave dite parkrat pojezdi se stribrnym kolecnem, datovou vrstvou po zemi, a filmu muzeme dat posledni ­"pápá"
Odpovědět0  0
Vitas | 9.8.200620:29
Mozna nakonec stejne vyhraji pametove karty. Viz. clanky na http:­/­/blu­-ray.cz, kde se tim dopodrobna zabyvaji.
Odpovědět0  0
Ladis. | 9.8.200623:31
Vyhraje obycejny disk. Bracha dneska dostal od kamaradky stovky GB dat jednodusse na normalnim HDD 320 GB ;­-­). Zapojit do pocitace si to kazdy umi, prip. pres redukci na USB ­(bracha ma treba 30 GB notebookovy disk v takovem malem pouzdre pripojitelnem pres USB kabel a myslim ze i FireWire­).
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 13.8.200613:37
Jo jo tohle reseni mam taky ­(jen mam 20GB disk­) a je to uplne idealni volba male, prenosne a velka kapacita.
Odpovědět0  0
truss | 10.6.200623:30
osobně mám nejradějí už 10 let DVD­-RAM, kdyby u nich zvětšily kapacitu na 10 ­- 20 GB neměnil bych... k naprosté spokojenosti je používám jak v PC tak ve stolním rekordéru Panasonic, ale hodina videa v kvalitě XP je málo :(
Odpovědět0  0
ghost1981 (1) | 15.5.200615:17
Cartridge ako forma ochrany nema co pokazit,tych par halierov,nedajboze korun aj tak nikoho z biedy nevytrhne.Akurat to niekolkonasobne predlzi zivotnost media a aj manipulacia a uskladnenie bude ovela pohodlnejsie.Ved si len pozrite kolko mate doma medii,na ktorych nie je ani skrabancek,ja osobne som doma nenasiel ani jedno­(a to som relativne setrny clovek a media skladujem v textilnych boxoch­).
Odpovědět0  0
Lukfi | 27.4.200517:45
Už dnes jak tak pomalu očekáváme nástup HD­-DVD a BluRay, všimněte si že DVD palírny se daj sehnat za 1600Kč ne li míň a 4,7GB média za 20Kč, a až nastoupí tyto nové formáty, DVD­-RW mechaniku seženeme za 1000 a média za 12 Kč ­- kdysi když jsem potřeboval novou CD­-ROM mechaniku, nejlepším kompromisem pro mě byla Combo mechanika ­(CDRW + DVD­-ROM­). DVD vypalovačky tenkrát stály kolem 4000 Kč a výš a média ještě nebyla moc rozšířená v obchodech a když tak 1 DVD­-R stálo 40 Kč. Dnes už CD­-R pomalu stíhá stejný osud jako malé harddisky ­- oproti DVD má totiž CD docela špatný poměr cena­/kapacita, takže jako se nevyplatí koupě 40GB HDD, je nevýhodné pálit na CD když se na DVD může vejít několik filmů v DivX nebo her z CD. Časem se cena vypalovaček i médií sníží na únosnou mez, ale bude to zadlouho a ještě nemá cenu vyhazovat VHS rekordér do šrotu :­-)
Odpovědět0  0
nepovim | 5.2.200510:47
Stejně budou zase existovat oba formáty najednou jako je tomu u dvd a každej si najde to svoje ­"nejlepší­". Tak to vidim já.
Odpovědět0  0
Jajator (130) | 31.1.200523:41
tedka taky nestahujes 8GB DVD ale 2x 700MB rip...:o­)
taky sem zvedav na co by mi bylo s rozlisenim na monitoru 1024*768 video v 1920x1080...
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 1.2.20050:30
Už jste si prohlédnul ukázky HD Video ze stránek Microsoftu? Domnívám se, že pak je naprosto jasné, proč mít zájem o High Definition ­(obraz je s DVD kvalitativně neporovnatelný!­).
Odpovědět0  0
asdgasdgdsgd | 31.1.200522:30
Hmm, ale je tu este jeden velky problem. Ak budu filmy v tom novom formate : ­( ­"S rozmachem HDTV a procesorů pro dekódování HD WMV v reálném čase je potřeba mít média pro nahrávání filmů ve vysokém rozlišení. Např. HD WMV ve formátu 1080i ­(rozlišení 1920x1080­) zkonzumuje obrovskou kapacitu a klasický BD­-ROM s kapacitou 25 GB by měl pojmout ­"jen­" kolem 135 minut takovéhoto videa.­" ­), tak nastane problem so stahovanim filmov z ineternetu. Stiahnut taky film co ma 25 GB ?, nooo tak to sa teda nacakam to si ho uz asi radsej naozaj kupim. Dovtedy sa ucite zvysi aj rychlost internetu ale ktovie kolko to bude stat. Aj ked inde napr. v Cine ci v Japonsku alebo ktovie kde to este je uz je naozaj dost rychly internet ale kym bude taky u nas tak to sa teda nacakame. Ale vsak nachajme sa prekvapit :­-­) ono to asi dopadne dobre, to som si len ja predstavil take nieco ako stahovanie 25 GB filmu cez pripjenie nejakeho dial up alebo adsl na slovensku :­-­) v cechach to uz zacina byt trosku lepsie :­-­)
Odpovědět0  0
jirka-k | 12.2.200518:23
Problem nebude v rychlosti internetu.. uz ted v Japonsku a Jizni Koreji nabizi 50Mbps ADSL a 100Mbps domaci optiku. A rychly spoje mezi kontinenty uz taky jsou.
Problem bude v kontrole internetu a zakazu P2P portu. V Japonsku normalne navrdo soupli do basy cloveka co naprogramoval P2P program WinNY.
Jinak osobne jsem pro BD protoze hodne fandim HDTV. Videl jsem na vlastni voci Sony HDTV na predvadecce a doted z toho nemuzu spat :­)­) rozliseni to melo 1920x12xx.
Osobne mam zkusenost jen s MO a MD a musi rict ze cartridge je dobra vec. Namitka ze by byl problem s NB je jen otazkou technickeho reseni. Slo by to udelat a musi s tim od zacatku pocitat. Vzhledem k rozmachu NB je ted notas dulezity hrac na poli IT.
Jsem zvedav jestli vyhraje spis prumysl filmovy ­(HDDVD­) nebo herni ­(Sony PS3 a BD­).
Odpovědět0  0
Miska | 26.7.200517:05
Ahoj !
Nechcem o ničom diskutovat, pretoze tomu prd rozumiem .:­-­)
Chcem sa len spýtat kde sa dajú stahovat filmy .
Prosím napis mi email.
Dakujem.
skopkova@szm.sk
Odpovědět0  0
Baf | 31.1.200510:19
Ono to stejně dopadne tak, že nevyhraje ten technicky a finančně nejlepší. Je to jako při zadávání veřejných zakázek ­- obálková metoda ­(komu co do kapsy­). Bude to stejné jako kdysi při formátu videa ­- VHS vs Beta vs Video2000. Schválně, který z nich má nejhorší obraz? Ano, ten deformátor obrazu VHS, co má každý doma. A který formát se donedávna používal v televizních studiích? Ano, kvalitní Betamax, který měl doma jen pár vyvolených. A kdo za to může? Prachy. A jak do toho HD a BD formátu zamazaly filmový studia, tak tady jde JEN o prachy.
Odpovědět0  0
Karmali (12) | 25.1.20059:59
Jak jistě všichni víte, média se časem mění, a to kvůli změně technologie záznamu. A proto se nedivme že přichází další formát. Nedílnou součástí je samozřejmě i marketing, kterýv se snaží tyto změny co nejvíce podporovat a živit, neboť z toho plynou pro všechny nové příjmy.
Jediné co je nevýhodou že po určitém čase s určitým typem média už na něj uložená data nepřečtete a to ne kvůli tomu, že tam žádná nebudou ale proto, že nebudou na čem k přečtení nebo případně si s nimy neporadí systém. Tímto jsou veškerá data nenávratně ztracena. Sám mám mnoho her nehraných na magnetofonových páskách ale již nikdy si je nezahraji, neboť tato data jsou pro dnešní CPU španělská vesnice. Také mě nikdo nenutil kupovat FD, poté CD­-ROM, pak DVD mechaniku, ale uznejte že na magnetofonových páskách bych moc filmů nepřenesl.:­-­)
Uvedu příklad naše rodina vlastní docela velkou kolekci VHS kazet s filmy. Můj otec ale zažádnou cenu nechce o tyto zbírky příjít tak si koupil DVD rekordér s VHS přehrávačem. Z mého pohledu je to anachronismus neboť já bych filmy zdigitalizoval a uložil na mnohem objemnější DVD dokud to ještě jde, za chvíli už VHS nic nepřečte a o tuto kolekci stejně přijde.
Proto není problém využít kapacitu BD disků, neboť budu muset všechna data co mám uložit znovu a na nové médium A to je hezkých pár stovek mega :­-­( A Vám všem bych radil to samé zálohujte vše co jde ať o již nabytá data nepřijdete a to ne teď ale třeba za deset či dvacet let :­-)
Odpovědět0  0
random | 24.1.200520:40
Nějak tomu nerozumím. Ve článku se píše, že jsou podporovány formáty MPEG a WMV. Do teď jsem žil v domění, že je jedno co na disk uložím. Musí to akorát mít takovou formu, kterou daný HW a SW je schopno reprodukovat. Na DVD taky můžu přeci uložit je Data ­(myslím tím soubory­) nebo z něj udělat prostě udělat DVD s filmem a všema parádičkama okolo. To ale přeci neznamená ­(?­), že DVD podporuje či nepodporuje určité formáty dat.

Prosím o vysvětlení.
Odpovědět0  0
Zdeněk Kabát (474) | 24.1.200522:10
"Na DVD taky můžu přeci uložit je Data ­(myslím tím soubory­) nebo z něj udělat prostě udělat DVD s filmem a všema parádičkama okolo. To ale přeci neznamená ­(?­), že DVD podporuje či nepodporuje určité formáty dat.­"

Právě že znamená. Tento konrétní příklad, který uvádíte, vychází ze specifikace DVD­-Video uznané DVD fórem při založení formátu. DVD­-Video bylo dokonce schváleno dříve než klasický datový DVD­-ROM. Jak se liší způsob záznamu přesně nevím ­(mohu zjistit­), ale vychází z toho v podstatě podpora jednotlivých formátu i u Blu­-ray.
Odpovědět0  0
random | 24.1.200523:29
To znamená že mechanika palí pity jiným způsobem u různých specifikací pro jedno médum nebo se jedná jen o formát uložených dat ?
Odpovědět0  0
IQ Tiqe | 16.2.200623:12
Jde jenom o data. Urcite si na DVD muzes ulozit video v jakym formatu chces a na PC ho urcite prehrajes, ale pokud chces palit DVD­-Video musis respektovat MPEG2.
Mne by spis zajimalo, jak dokaze Blu­-ray kodovat HDTV v MPEG2, mam pocit, ze jsem nekde cet­', ze je u nej omezen bitrate nejakou hranici...
Odpovědět0  0
s(c) (11) | 24.1.200518:04
Je čas dát prostor novým technologiím ,citlivost je jen otázkou výrobní technologie obalu.
Určitě je to menší technologický problém než malá kapacita.
Stejně si myslím že all­-optická media vč. HDD nahradí nějaké super flashky.
Dost bylo mechanických dílů !!
Odpovědět0  0
xPavel | 21.1.200514:33
Je to teda moc bezva
Tak clovek si po najakem case nakoupil par filmu na DVD udelal si sbirku svych oblibenych
a po pomerne kratky dobe do me budou hustit ze mam opustit DVD a vrhnout se na nakej nvoej format kterej je ve vsem NEJ NEJ nez obyc DVD.
a TEchnicky a vyrobkama cloveka v podstate donutej k tomu nakupu.
Budu muset nakoupit svoje oblibeny filmy a znova platit. za to same akorat na jine placce. Zadarmo je asi nedostanu jenom za vymenu za ­"stary­" DVD :)
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 23.1.20056:33
nechapu ­- proc bysis kupoval svoje filmy znova? Muzes klidne zustat u DVD, nikdo te k nicemu nenuti!!! Jestli nechces novou technol. tak si ji nekupuj. Leda ze bys chtel ty filmy co mas v lepsi kvalite, ale to by sis asi nestezoval. Vubec nechapu takovy bratry zpatecniky jako ses ty, ktery sou proti vsemu novymu a pokroku!!!!
Odpovědět0  0
ODSakEda | 20.1.200521:06
Dovoluji si spekulaci, že SONY nacpe BluRay disky zprvu do profi kamer namísto zranitelnějších a energeticky velmi náročných HDD!

Později, nebo pouze,i do amatérských videokamer! Předzvěstí a již i skutečností jsoudnes DVD kamery, i když zatím s mini objektivy, ale přesto zajímavou kvalitou obrazu a snadným přenesením nahrávky­(souboru­) do PC­(bez kablíku!­), rychlým přístupem do jednotlivých scén a jednoduchým editováním již v terénu v kameře­(!­) a tím i získáním volného místa na dotočení, podobně jako u dig. fotoaparátů a jejich pamětových karet!

A dovedete si přestavit manipulaci s diskem, tím spíše oboustranným, někde v terénu, za deště, po té, co jste natočili neopakovatelné bomba záběry, aby jste mohli po napnění prvního disku vložit rychle prázdný a točit další záběry?! Není Cartridge skoro nutností?! Ala Kazeták, ala MiniDisc?! Hodíte ledabile BluRay do tašky, zasunete rychle jednou rukou ­(v druhé držíte přece kameru!­) další a valíte dál! :­-­)

Já ne!
Odpovědět0  0
Ladis. | 21.1.200511:02
No pokud mluvite o tomhle, tak cartridge ma vyznam. Ale ja video netocim, spis pracuji s notebookem a daty, takze pro me je zas lepsi disk bez cartridge, protoze mechanika muze byt mensi a lehci ­(s externi se tahat nechci­) :o)
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 23.1.20056:25
resenim by byli 8cm blu­-ray s cartrige. Taky pracuju s notebookem a rozhodne by to bylo pohodlnejsi a co se tyce mych dat bezpecnejsi nez 12cm upatlany,zlomeny nebo poskrabany blu­-ray s 2um HardCoatem­(tezko muze 2um sebetvrdsiho materalu stacit na bezny pouzivani­).
Odpovědět0  0
ODSakEda | 20.1.200520:50
Malé 8cm DVD­-RAM medium u DVD videokamer Panasonic jsou sice v cartridgi, ale ta je snadno po zmačknutí dvou zobáčků rozkládací, poté vložíte opatrně! holé medium do DVD mechaniky ­(RAM umí např. všechny LG GSA mechaniky za směšné ceny­), popřípadě i s cartridgí i ­(velkou!­) do některých mechynik Panasonic, co umí číst i nahrávat cokoliv a s­(!­) i bez cartridgí ­(a také čte DVD+ i když o + Panasonic prosazuje jen ­- a tedy o + z pochopitelných kónkurenčních důvodů mlčí­)

Jen na okraj: pojítkem mezi DVD kamerou tedy není kablík a firewire a kopírování jen 1x, ale DVD disky a mechanoky PC a kopírování mnohohásobně X, což je zlomové!!! Nehledě na to že lze ihnet­(!!!­) i bez zkopírování na HDD začít editovat video z media a uložit na HDD až výsledek:­-)
Odpovědět0  0
ODSakEda | 20.1.200520:40
Velmi dobré zkušenosti, jako zvukař, mám s MD ­(miniDisc­), které jsou také vlastně v cartridge a tím pádem se nahrává na obě strany a jsou odolné vůči prachu a poškrábání!

Nezapomínejte ani na problém popisu dvoustranných medíí!!!

A ak tu mnozí poukazují, přijít jednou ranou o 50GB je fakt příliš!...

V neposlední řadě mě také štve neustálé vyndavaní a opětovné ukládání CD, DVD do krabičky!...

A také jse mi líbil mimo MD i DVD­-RAM v cartridgi, stejně tak DVD­/DVD­-RAM videokamery Panasonic­(Hitachi­) mají výhodu oproti DVD­-RW SONY, že maj malé 8cm DVD­-RAM v cartridg a tím pádem jednak chrání neobnovitelná data­-neopakovatelné záběry a jednat Panasonic narozdíl od SONY ­(možná se z teho SONY i poučil?­) nahrává na obě strany a tím pádem má dvojnásobnou délku záznamu!
Odpovědět0  0
Jiri Seda | 20.1.200510:54
Sám sice používám výhradně Verbatim, ale tohle je oficiální cena z jednoho budějovického obchodu­(není to super­/hyper­/ market­):

CD­-R Gigamaster spindly po 100ks od 4,10 Kč bez DPH
DVD­-R Gigamaster 4x, cake 25ks od 7,­- Kč bez DPH

Když pravidelně zálohujete, tak těch několikset GB uděláte jak nic
Odpovědět0  0
noname | 20.1.200510:25
Spolehlivost CD je ucházející, spolehlivost DVD je špatná a nechci vidět spolehlivost těchto novinek :­-(
Odpovědět0  0
Jiri Seda | 20.1.20059:55
Nespecifikoval jste, za jakou dobu byste vypálil těch 800GB dat.

A když to spočítáte dneska ­- při cenách CD 5,­- a DVD 10,­- ­- tak Vám vyjde, že dneska se to vyplatí :­-­)­), protože těch filmů, her a péček vypálím ročně přes 200GB
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.1.200510:05
800GB bych nevypálil ani za tři roky.

CD nestojí 5 Kč a DVD taky nestojí 10 Kč. Říkal jsem jasně, že mluvím o médiích, která se za rok nerozpadnou.
Odpovědět0  0
fdasfa | 19.1.200511:08
tj klasicke CDR
Odpovědět0  0
ALF | 20.1.20059:20
jses si jisty ze CD je to nejlevnejsi na trhu?
CD­-R 700MB cena cca 8 ­- 15,­- tj 0,0114 ­- 0,0214kc­/MB
DVD­-R 4,7GB cena cca 13 ­- 22,­- tj 0,00277 ­- 0,00468kc­/MB
ceny ciste orientacne pro srovnani :­)­))
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.1.20059:42
Kdysi jsem to počítal, když DVD média stála asi 30 Kč a CD média asi 10 Kč ­(Verbatimy AZO ­- něco, z čeho data jen tak nevyprchávají­) a mechanika asi 2500 Kč. Vyšlo mi, že bych musel vypálit cca. 200 DVD ­(tj. přes 800 GB dat­), aby se mi přechod na DVD vyplatil ­(za předpokladu, že CD vypalovačku už mám­).
Odpovědět0  0
ALF | 19.1.20059:52
Tak k te cartridge:
ja se spise priklanim k technologie Hard­-Coat jelikoz jak ze zkusenosti vim, cartridge je neprakticka. viz DVD­-RAM tak v cartridge ktera ma chranit disk pred poskrabanim a prachem... ale jak? kdyz neni prachuvzdorna? a i kdyby byla tak pri cteni­/zapisu se stejne musi otevrit a v prehravaci ci mechanice casem nejaky ten prach taky bude, takze se navane...
co se tyce poskrabani tak tam jista fce je avsak je to neprakticke prave napr. pro uzivatele NTB.
Nakonec DVD­-RAM taktez upustil od cartridge a vsechny DVD­-RAM rekordery vyzaduji medium vyjmute z cartridge.

HD­-DVD vs. Blu­-ray
myslim ze pro IT ma vetsi vyznam BD jelikoz ma vyssi hustotu zaznamu, pravdepodobne bude schopen vyssi prenosove rychlosti a v budoucnu bude lepe skalovatelny.
obe technologie casem urcite vyuziji jeste modrejsiho laseru a tak jeste zvysi kapacity. Kdyz jsem si ale precetl ze JVC vyrobilo prototyp hybrydniho disku DVD­/BD tak myslim ze casem nebude proble hybrydni HD­-DVD­/BD takze at budete mit cokoliv staci jedno medium a prehravac dle vaseho vyberu. a mozna ze to skonci jak DVD+­-R takze prehravac zvladne oba formaty ­(preci jen je to otazka elektroniky a max jeste druheho cteciho laseru, otazka je zda se to povede za rozumnou cenu­) takze bude jeden hybryd disk a jeden prehravac takze to bude vlastne fukus :­)­)­) ­(tuhle predstavu berte pls s rezervou, jen taka uvaha)
Odpovědět0  0
komisar.durex | 19.1.20050:33
je to fakt na nic ­(dal bych tam jiny slovo ale nebylo by moc slusne:­-­)....fakt ze jo....kdyz se nebudu bavit o zivotnosti ­(CD, DVD tak jeich nastupcu­) ktera pro zalohu dat neni pro bezneho uzivatele nijak dobra ­(kdo chce prijit o film treba po par letech nebo treba i po 10 letech....a za tu dobu toho dost lidi ma fakt hodne na to aby to projistotu kazdych treba 7let vypalovali znova aby o ty filmy neprisli!­) ale co me stve este vic ze uz ted je nekolik standartu a ne vse je kompatabilni...viz nektere vypalene DVD disky jdou prehrat v kazdym DVD prehravaci ­(i kdyz ten DVD prehravac ten format podporuje....uz sme zazil pripad kdy DVD­-R od jednoho vyrobce slapali bez problemu a od jineho nikoli­) a ted by to melo byt jeste horsi?....to si fakt strcte nekam kazdymu de o prachy tak to tak vypda jak dopadne uzivatel to je jim nak jedno...osobne mi DVD zatim stacej....a pokud uz bych chtel fakt zalohovat radsi to hodim na nakej HDD kterej budu pouzivat jen pro zalohovani! tzn nepriklanim se ani k jendomu formatu! oba sou na .... :­-­) tohle by si uz ale taky vyrobci atd mohli uvedomit:­-/
Odpovědět0  0
Ladis. | 19.1.200520:46
Souhlas. Vyrobcum jde o zisk ­- chtej, abychom v silenstvi z uzasnych vlatnosti novych technologii vyhodili oknem, co jsme si vcera koupili, a sli nakupovat zas. Kdo tomu propadne, jeho chyba ­(samozrejme se ale najde par lidi, kteri to skutecne upotrebi­).
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 23.1.20056:11
co to sakra melete? Kdyby se vsechno ridilo podle vas tak bysme jeste ted bydleli v jeskynich! Dyt si nemusis koupit novou technologi hned po jejim uvedeni, po case se vzdycky zlevni na prijatelnou mez­(viz.dnesni DVD­-vypalovacky za 2000, to je vzhledem k vyuzitelnosti skoro zadarmo)
Odpovědět0  0
fischbone | 6.6.200612:28
To je sice hezke, ale kdyz vezmu ze dnesni nejaky lepsi DVD rekorder stoji 8 tisic a uz je to stare a zaostale ­(podle nekterych­), tak potom k cemu vlastne jsou kdyz za tu cenu ­(kdyz to na tech 8 tisic kleslo­) uz jsou k nicemu a prijde zase nove a nove. Je v tom akorat zamer velkych spolecnosti na nas vydelat....
Odpovědět0  0
Filias (15) | 18.1.200522:42
V IT to bude ten, co nabídne nejnižší cenu za GB, ale osobně nejvíc fandím Blu­-Ray v cartridgi­(s ochranou proti prachu samozřejmě­)­'.
Odpovědět0  0
kucikk (13) | 18.1.200517:39
Co se mě týče tak bych dal přednost Blu­-ray v cartridgi . . .
Odpovědět0  0
DuGu | 18.1.200517:36
Myslím, že nástupci DVD to budou mít hodně těžké. Prosadí se ten, který bude řádově lepší než DVD ­- a to si o HD­-DVD ani BR nemyslím. Nástupce DVD příjde až po nich. Většina lidí je spokojená s kvalitou filmů na DVD a ta věčně nespokojená menšina ­(do které také patřím­) s tím prostě nic nesvede, protože masy to prostě nebudou kupovat. Stejně tak na to aby v dohledné době nahradily DVD vypalovačky, mají tyto nové formáty příliš nízké kapacity. Já myslím, že pokud nebudou ceny nových HD­-DVD a BR vypalovaček, médií a filmů srovnatelné s DVD nebo levnější, tak to dopadne jako s SACD.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 18.1.200520:11
Toto má jeden zásadní problém. Co zabilo CD a způsobilo nástup DVD? Nebyla to vyšší kapacita DVD, ale samotní výrobci mechanik. Je totiž známé, že CD točící se nad rychlost 40x ­(cca. 10000 otáček za minutu­) je namáháno takovou odstředivou silou, že má tendence se rozpadat. Když výrobci CD vypalovaček už neměli co nabízet ­(rychlost už byla moc vysoká­), přešli na výrobu DVD. A úplně stejně to bude tam, jen s tím rozdílem, že DVD se rozpadá při rychlostech 16x. Proto podle nástup HD­-DVD ­/ Blu­-ray může být mnohem rychlejší, problém je zde pouze v tom, že mnoho lidí si už koupilo místo VHS nahrávací DVD do obýváku a nebudou chtít platit za další technologii ­(byť je DVD již dnes mrtvá technologie na stejné úrovni ­"výhodnosti­" jako CD­).
Odpovědět0  0
ALF | 19.1.200510:06
s tim bych vcelku souhlasil. udavaji to vyrobci mechanik a DVD uz vlastne nema co by noveho nabidlo. Muzou uz jen vylepsovat zaostreni laseru zlepsit rychlost cteni apod. nic podstatneho...
Ale dokud budou lide kupovat DVD­-RW mechaniky a vyrobcum se tim budou plnit vyrobni linky tak nebudou mit duvod vypoustet BD ci HD­-DVD, bude to pro ne jen okrajovy vyrobni program pro bohate zakazniky. V momente kdy klesne zajem o DVD tak pak zacnou plnit linky vypalovackami BD a cena pujde dolu... stejne to bylo i s CD vs. DVD, jen si vzpomente kolik stala DVD­-RW vypalovacka touto dobou v minulem roce....
a myslim ze zatim HD formaty nejsou az tolik aktualni. Kolik z Vas ma doma HDTV televizor ci projektor? a divat se na HD Video na PC to uz straci kouzlo i kdyby jste meli 24­" CRT...
Jediny vyznam novych formatu je v IT ale stejne DVD nejvice prosadil filmovy prumysl. Uvedomme si jaky je to gigant a to ze ma obrovsky vliv na bezneho spotrebitele. koupite si preci to na cem sezenete film a ne to co je technicky lepsi...
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 19.1.200514:51
no vyrobcovia DVD by mohli ponuknut este format DVD­-R DL a hlavne popracovat na kvalite medii aby boli odolnejsie voci poskodeniu a data na nich dlhsiu buducnost.
bohuzial pre nas, staci aby sa velke spolocnosti dohodli a mi si jednoducho nepomozeme. narazam na poslednu vetu. ked si pozrieme napr. AGP vs PCIE tak tam je situacia rovnaka. nove procaky pojdu osadit do novych dosiek a tam budu uz len nove chipsety podporujuce len novu zbernicu PCIE. a tak skor ci neskor budeme musiet kupit PCIE VGA karty. a to aj napriek tomu, ze aj pre AGP v sucasnosti existuje hi­-end alternativa, ale uz je odsunuta samotnymi vyrobcami na vedlajsiu kolaj. PCIE kariet bude casom jednoducho viacej ako AGP. a to iste sa moze stat vo filmovom priemysle. spolocnosti budu vydavat aj na DVD ale pokial si zvolia HD­-DVD za hlavne medium, tak novy film zozeniete skor na novom mediu ako na DVD­-cku. ked bude cena filmov rovnaka ­(to je celkom pravdepodobne­) tak vacsina postupne prejde na HD­-DVD. ved nakoniec aj dnes stale mozete kupovat, poziciavat alebo pozerat filmy na VHS, ale... a je este jeden velmi velky dovod preco by na presadenie noveho media mohli spolocnosti tlacit. u predajcov spotrebnej elektroniky je to jasne ­- vymena DVD prehravacov za nove HD­-DVD co predstavuje celkom velky balik penazi a u filmovych spolocnosti je hlavnym prinosom lepsie zabezpecenie originalov pred piratskymi kopiami ­- kde im unikaju nezanedbatelne zisky. takze to moze dopadnut aj tak, ze cena prehravacov ci uz HD­-DVD alebo BD velmi rychlo bude klesat. a to som si chcel koncom roka kupit DVD rekorder s HDD...ved este ani tie sa nedostali na ludovejsie ceny a uz je to zastarala technologia z pohladu HD­-DVD. televizie ale tak skoro v HDTV vysielat nezacnu, takze ten DVD rekorder s HDD ma zatial svoj vyznam...
Odpovědět0  0
ALF | 20.1.20059:16
jen ohledne tech ochran...
kazda ochrana se da obejit... nektera lepe jina hure... ale da.On to dicky nekdo vymysli, zvlast v cechach... viz De­-Macrovision, De­-CSS apod...
Kazda ochrana je jen nedokonaly vymysl nedokonale bytosti.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 20.1.20059:35
ale momentalne keby si si kupil film na HD­-DVD alebo na BD tak ho nemas ako stiahnut a tak to nejaky cas potrva, pretoze aj napalovace a media budu drahe...no, filmove studia maju tak rok­-dva cas a mozno aj viac, nez sa znovu zacnu vo velkom sirit piratske kopie filmov. potom pridu s novym formatom a tak asi donekonecna... :­-­/
Odpovědět0  0
Ondřej Šindler | 20.1.200513:57
Já si to samý nemyslim.Je potřeba stále větší kapacita.Já si například nahrávam mash na dvd 4,7 gb.Dual­-layer je moc drahý.na jeden 4,7 s vejde 6 mashů v průměrný kvalitě.A je jich 256 dílů.To znamená že budu potřebovat 43 4,7 disků.anebo 29 předražených dual­-layerů.Přitom by mi stačilo 7 blu­-ray disků.Nemluvě o zalohování dat z harddisku.Jen si vzpomeňte na diskuze co se děly při prvních zprávách o cd,všichni říkali že ta kapacita se vůbec nevyužije a dneska už je to málo. Přeji vše nejlepší této nové technologii.
Odpovědět0  0
Martin z Brna | 21.10.200511:44
Koupím MASH na CD nebo DVD
Odpovědět0  0
SuperFeliX (7) | 18.1.200516:06
Vote John Cartridge!!! John Cartridge is against erotic movies!!!
Odpovědět0  0
Hooah | 18.1.200513:19
Je to jasný ­- zvítězí Čína se svým EVD ­(no tak nějak se to myslím jmenuje­) a zničí plány těmto imperialistům :­-)
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 18.1.200513:09
co sa tyka toho cartridge tak myslim, ze uz to vyriesila za nas spolocnost TDK, pokial je ozaj pravdou to co sa pise o technologii ­"hard coat­". medium opatrene touto vrstvou udajne neposkriabete ani drotenkou na riad ­- co je viac nez dostatocny argument upustit od cartridge. na druhu stranu by sa skor natiskala otazka ako sa taketo medium bude spravat s casom, ci sa kolisanim teploty nedeformuje nosic ­(deformaciu myslim taku, ktora je okom nepostrehnutelna, avsak pri takomto hustom zazname uz neziaduca­), ake vlastnosti a aku dobu trvanlivosti bude mat zaznamova vrstva ­(a ostatne vrstvy tak dolezite pre spravnu funkciu citania­). imho na dlhodobu zalohu dat su stale najlepsie paskove media. ved uz dnes mozete kupit paskove cartridge ktore vam dovolia uschovat az 200GB nekomprimovane ­(400GB s kompresiou­) ako je napr. IBM TotalStorage LTO Ultrium ­- samozrejme je to riesenie koncipovane hlavne pre velke spolocnosti a tomu vsetkemu zodpoveda bohuzial aj cena za taketo riesenie. uvidime ake ceny budu mat ku koncu roka tieto nove technologie...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 18.1.200513:22
IMO na dlouhodobe zalohy­/archivy jsou nejlepsi MO disky.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 19.1.200514:25
na tych prevadzkujeme opticky archiv, na zalohy ­(tu mam na mysli 10 rocne zalohy, ktore nam uklada zakon­) ale pouzivame len pasky. mozno koli kapacite a tiez koli tomu, ze je to zrejme lacnejsie medium ako MO. teda aspon co sa tyka pomeru cena­/MB

Odpovědět0  0
fotonov (26) | 23.1.20056:00
lacinejsi mozna ale rozhodne ne trvanlivejsi. Zalohovat magnetickym zaznamem je obecne min bezpecny nez optickym­(samozrejme nemyslim nekvalitni media­) a po 10letech se vam muze stat ze nic neprectete­(zalezi dost na uskladneni­). MagnetoOpticky zaznam je sice asi nejdrasi ale taky nejspolehlivejsi.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 24.1.200522:38
ta doba trvanlivosti zalohy dat na paske ­(min. 10 rokov­) je garantovana
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 25.1.20051:38
pokud to garantuje vyrobce, tak je to mozne­(ale rozhodne ne vic nez tech 10let­). Obecne je ale z dlouhodobeho hlediska magneticky zaznam nejhorsi a nejmin odolny. Kvalitni CD­-R vam vydrzi mnohem dele­(hlavne pokud je uskladneno a nepouziva se­) a navic v dnesni dobe vyjde i levneji. Pasky se pouzivaji spise na kratkodobejsi zalohy velkych obemu dat protoze pri dlouhodobe zaloze hrozi, ze se jednotlive vrstvy pasku ovlivni a prekopiruji se i kdyz jsou splneny skladovaci podminky.
Odpovědět0  0
fotr | 23.1.200516:15
Tvúj optimismus ohledně odolnosti ochranné vrstvy bych chtěl mít. I kdyby ta vrstva byla diamantová, tak nemůže mít tebou popisované vlastnosti. Tedy pokud pod pojmem odolná drátěnce nemyslíš jen veeeeelmi opatrné přejetí jejího povrchu.
Odpovědět0  0
[aMd]Mica | 24.1.200522:36
nuz nechajme sa prekvapit nakolko bude odolny povrch diskov z novou ochrannou vrstvou. v IT news rubrikach vsade po svete sa vsak docitas aj o takomto, vskutku drsnom, otestovani. udajne sa podarilo poskriabat disk az s pouzitim velmi kvalitneho noza
Odpovědět0  0
Karmali (12) | 25.1.20059:16
Nechci být skeptik, ale tvrdý povrch = křehký povrch a tepelně nestabilní. Tudíž musí být kompromis mezi tvrdostí a pružností. A pokud ti někdo položí ­"cédo­" záznamovou stranou na stůl a ještě ho po tom stole posune, tak se stane to co se stát musí. A nemyslete si že tohle dělá jen pár vyjímečných ignorantů :­-­))
Odpovědět0  0
KO (10) | 18.1.200512:29
Podle mne vyhraje ten kdo se prosadi v IT. Neb je v ni obnovovaci cyklus obecne mnohem kratsi nezli u domacich spotrebicu a i zvyky uzivatelu pocitacu jsou k novinkam mnohem vstricnejsi. A momentalne to podle podpory vypada na Blu­-Ray. Ale stejne to bude jeste hodne zajimavy. Mozna se neprosadi ani jeden neb to nestihne a rovnou nastoupi nasledna technologie.
Odpovědět0  0
GLOWi | 18.1.200512:16
Zajimalo by mne jestli format 1080i uz nejakou dobu vydrzi ­(to jest jestli dalsi zvysovani rozliseni bude mit vzhledem ke schopnostem lidskeho oka nejaky vyznam­). A to i pri pripadnem rozsireni domacich projektoru. Neznam rozliseni klasickeho filmoveho pasu v nejvic dnes pouzivane velikosti ­- 32 mm.

Odpovědět0  0
daquirm | 18.1.200515:13
kinofilm ma sirku 35mm a ne 32...IMAX ma pak 70mm...rozliseni 35mm kinofilnu se pohybuje tusim pres 4k pro distribucni kopii...negativ ma rozliseni mnohem vetsi...4k znamena pres 4000 bodu na radku..nerad bych tu uvadel lzi jako kolega prede mnou ale mam ten pocit ze to rozliseni je este vetsi taxem uvedl hodnotu mensi nez si myslim...studuju filmovou skolu ale nechci se ted hrabat kvuli nadmerne presnosti v poznamkach:­-)
Odpovědět0  0
GLOWi | 18.1.200516:01
Diky za info. U tech 32mm mel byt otaznik, nebyl jsem si jisty..
Odpovědět0  0
zarda (12) | 18.1.200511:53
Na svoji holografickou kostku klidne obetuju dve nebo i tri 5.25­" pozice nad sebou. Za ty terabajty by to myslim stalo, ne? :­)­)­)
Kdyz si InPhase na plochu CDcka do vrstvy tluste ­(tusim­) pul milimetru troufa dostat 0,2 az 1,6 TB, tak se bojim domyslet, kolik by se veslo do kostky...
Odpovědět0  0
zarda (12) | 18.1.200511:31
Otázka do diskuse: Kterému formátu byste osobně dali přednost vy?

Osobne bych dal prednost holograficke kostce o hrane 2 palce a kapacite radove v terabajtech, ktera by uz konecne vsechny tyhle rotujici placky nachylne k poskrabani a jinemu zniceni poslala tam, kam patri ­- do vecnych lovist. A at si zase nekdo zkusi vymyslet nejake ruzne formaty!
:)
Odpovědět0  0
soundale | 18.1.200511:43
Jak již pár dní víme, tak nejsme od holografického záznamu v praxi zase tak daleko ­(InPhase­), ale... Holografické médium už není problém, ale mašina, které ho přečte­/zapíš se zatím nevejde do klasického 5,25­" formátu, což je menší handicap ;­)

Ono by stačilo, kdyby Flash paměti měly 10GB za cenu kolem pěti dolarů.

Jinak hlasuju pro Blu­-ray ve verzi RAM ­(doufám v lepší budoucnost­) ;)
Odpovědět0  0
epoxer | 12.6.200517:20
HVD­-cka budu napredovat a vytlacia tieto placky z trhu a placky si uz kupite len v obcerstveni....:­-0
Odpovědět0  0
Lukfi | 12.6.200518:58
Nevim jestli jsi to postřehl, ale HVD médium, ač má stát 30 GB v přepočtu 23 Kč, tak čtecí mechanika je za cca 45 000 a zapisovací za 228 000.
Odpovědět0  0
Lukfi | 12.6.200519:05
Ale pravda, HVD je oproti DVD menší a vypadá i odolněji... ale tak mě napadá, co když se poškrábe nebo jinak zadělá ta cartridge ve které je HVD uloženo? to si pak oproti obyčejnýmu disku moc nepolepšíme...
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 14.6.200512:10
Kdyz se cartridge poskrabe, tak se nic nedeje­(necte se pres ni­).Kdyz se ti zadela zevnitr, tak to snad pude rozdelat a vycistit.Takze pokud nebudes vylozene prase,mnohem si polepsis!!!
Odpovědět0  0
palkman | 19.1.20078:42
v podstate se vracime do dob kdy VHS frceli ze :)
Odpovědět0  0
George Gray | 18.1.200511:11
Jsem pro. Ten cenový rozdíl nebude veliký. Těch pár škudlilů, co za každou cenu chtějí ušetřit pár halířů neberu. Prostě se to vyplatí. A jak řekl SOUNDAKE, přijít kvůli pár halířům o desítky GB je na mašli. Kromě toho je to i komfortnější.

Jsem pro HD­-DVD

George Gray
Odpovědět0  0
Anunnaki | 22.7.20052:14
nic se neprodrazi. Cely ten cartridge je v podstate klasicky tenky ­"slime­" obal ktere si uz roky kupuju jedine s tym, ze ma podelne na jedne strane odsouvaci krytkujak tomu je u 3,5­" disket. A vyhoda ze jiz nebudu muset ten pitomej obal otevirat a riskovat poskozeni ­(poskrabani, opatlani, zapraseni­) zaznamoveho media pri vkladani do mechaniky, ale vsunu ho rovnou tak jak je primo do mechaniky. Prakticky ani nemusim cekat az se pomale dvirka na CD­/DVD mechanice vysunou protoze tam bude jen sterbina jak je tomu u videa. Take nekdo prijde s tym ze se cartridge zasune jen do 2­/3 mechaniky a tym se usetri prostor v mechanice ­(mensi mechanika­). Staci preci aby byla v mechanice jen cast kde se uchopi disk pro roztoceni media uvnitr a tim vznikne i prostor aby laser mohl cist po celem polomeru disku data :­). At zije cartridge.
Odpovědět0  0
Karmali (12) | 18.1.200510:13
Myslím že to není špatný nápad konečně odpadnou krabičky, fólie nabo papírový obálky. Vždyť je to neštěstí když se musím neustále bát že se CD upatlá nebo poškrábe. Takhle budeme mít obal stále sebou a myslím, že překousnu i tu vyšší cenu. Každopádně fandím mnohem více Blu­-ray
Odpovědět0  0
bmorfeus | 18.1.200510:21
taky si myslím že catridge by byla o hodne lepší a ani by to nemuselo být o tolik dražší a když se to dobře udělá zastane cartridge i funkci obalu což by bylo cool. U mně je průměrná životnost DVD asi půl roku což mě sere nutí mě to nechávat hodně dat na HDD a ten není nafukovací.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 18.1.200510:44
Zapominate, ze i CD zacinaly v obalech. Pak vsak kohosi napadlo, ze by se dalo usetrit, kdyz bude prodavat CD bez krabicek a bylo to. :­) Mechaniky se pak chvili prodavaly s oteviraci krabickou, aby tam sly dat i CD prodavane bez krabicky a pak se zacaly vyrabet mechaniky, ktere umoznovaly vkladat CD bez krabicky...
Uplne stejne to bude s BlueRay. Uz ted nekdo, snad TDK, vymyslel kryci material pro BR disky, ktery umozni je pouzivat bez krabicek.
Odpovědět0  0
soundake | 18.1.200511:06
Jako zastánce a velmi spokojený uživatel DVD­-RAM ­(až na tu cenu­) jsem pro cartridge. Přeci jen, když jste na CDčku kvůli poškrábání přišli o 650MB ­(či 700MB­) dat, tak to nebylo tak hrozné. Na DVDčku už přijdete o 4,7GB což už fakt bolí. A přijít od 50GB je na mašli.
Odpovědět0  0
=====ET B36/2p===== | 18.1.200512:19
Jo,jo přesně tak Blu­-ray v cartridge... jinak to nejde... Stejně každej myslící člověk má CD a DVD v pevnejch obalech a akorát to s toho musí při použití vyndavat... Jen ty cartridge musí být něják zajištěný proti prachu...
Odpovědět0  0
Ladis. | 18.1.200519:23
Lidi, cartridge jsou zcela nevhodne kvuli notebookum. Vite, jak obrovska by musela byt ta mechanika ­(vzhledem k telu notebooku­), aby do ni sel narvat ten disk i s cartidge???
Odpovědět0  0
arny_71 (74) | 20.1.200511:51
To resi externi mechanika.
Odpovědět0  0
Ladis. | 20.1.200512:41
Jiste, ale kdo by si ji chtel tahat furt s sebou. Ono to taky neco vazi, vite?
Odpovědět0  0
___ | 23.1.200516:07
Víme. A co má být?
Odpovědět0  0
bond... | 26.1.200518:30
Hmm, a co, tak se proste misto supliku v NTB bude sterbina do ktere tu cartrige zasuneme a pojede se... a
Odpovědět0  0
kucikk (13) | 20.1.200515:43
Cartridge nemusí mít nějaký extra velký rozměry anebo může cartridge být otevíratelná a do mechaniky v notebooku se může disk vkládat bez cartridge . . . oni už něco vymyslej . . . :­-)
Odpovědět0  0
luqas. | 21.1.200516:25
heh no ale pak uz to tedy nebude cartridge kdyz to z toho budes vyndavat :)
Odpovědět0  0
Karmali (12) | 25.1.20059:06
Nemusela by být větší než samotná cartrige tzn. menší něž cd­-dvd představte si, že stačí jen dvě kolejničky na vložení cartrige a je to. Už dvakráte se mě povedlo poškodit vysouvací šuple od dvd mechaniky, a ta oprava nebyla nic levného.
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 23.1.20055:49
byl bych pro cartrige i u normalnich DVD. Staci ho pucit nekomu min opatrnymu a je minimalne zapatlany nebo v horsim pripade poskrabany. Nemyslim si ze 2um tvrdyho povrchu by neco vyresilo­(i sklo se da poskrabat a to ma dost velkou tvrdost­). Jestli nebudou ty cartrige, tak sem zvedavej jak to budou resit PUJCOVNY FILMU, ani si neumite predstavit co vsechno dokazou lidi s DVD udelat­(navic vetsina distributoru reklamace nebere ­- musite koupit film znovu i s pravy ­- no jo kdyz maj na urcitej film ­"monopol­" tak si to muzou dovolit­).
Odpovědět0  0
oki (1) | 1.4.200514:27
vzdyt mas pravo na jednu kopii filmu proc bys sis ho musel platit znovu???
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 14.6.200512:15
bohuzel nemuzes v pujcovne pujcovat kopie a nechat si vylisovat jenom nekolik kusu by bylo silene drahy,takze ses odkazanej na distributora,kterej si sam diktuje podminky:­(
Odpovědět0  0
Lukfi | 12.6.200518:54
Řešení je jednoduchý ­- nikomu svoje CD­/DVD nepučuj a nikdo ti ho neupatlá­/nepoškrábe či jinak neznehodnotí. Když po tobě někdo něco chce řekni aŤ ti přinese prázdný DVD a vypal mu ho...
Odpovědět0  0
fotonov (26) | 14.6.200512:18
to mozna muzes aplikovat u sebe, ale ne v pujcovne DVD!!!
Odpovědět0  0
john.don | 18.1.20058:29
Zase je přehnaně moc formátů :o­(
Jako vždy to odnese uživatel.
A hlavně se spíš prosadí HDDVD. Nutno říci k naší smůle.
Potřeboval bych média na zálohování tak 50gb.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.